Pět mýtů o novoročních předsevzetích

Jsou umělá a proto nefungují

Na první pohled to tak může vypadat. Zničehonic si říct: od zítřka začínám s jógou, třídím odpad a učím se holandsky. Ale ruku na srdce, podobným způsobem se rodí i mnohem zásadnější změny v našich životech. Moment rozhodnutí stojí za výběrem povolání, za manželstvím a většinou i založením rodiny. Za tím, kde bydlet a jak trávit volný čas. Tak proč se nepokusit tím správným rozhodnutím změnit k lepšímu byť jen malou část našeho každodenního života?

Předsevzetí si můžu dát kdykoliv, není důvod nechat to zrovna na Nový rok

Konec roku je symbolický předěl. Navíc po shonu Vánoc, které nás vytrhnou z všední rutiny, v dobrém i tom horším, se budeme mnohem pravděpodobněji cítit připraveni na změnu. A až se za pár let budete chtít ohlédnout a spočítat, jak dlouho už pravidelně cvičíte či kdy jste se vlastně pustili do psaní své úspěšné prvotiny, rozhodně se vám to bude lépe pamatovat. A jak nás učí Jára Cimrman, o to taky hodně jde.

Stejně nikomu nevydrží

Ale ano. Mnohem lépe se ovšem daří těm, kteří se snaží do svého života něco přidat. Například chtějí začít cvičit nebo chodit dřív spát. Hůř jsou na tom předevzetí, která jsou založena na odpírání, třeba jídla nebo alkoholu. Taky platí, že pokud si dáváte novoroční předsevzetí, nejspíš svůj život tak jako tak postupně měníte k lepšímu. Dokonce desetkrát pravděpodobněji než ti, kteří si novoroční předsevzetí nedávají.

Pokud je porušuji, můžu to rovnou vzdát

Jsme dlouhodobě zaměření pouze na výkon. Až v poslední době se mluví o tom, jak důležité je přijmout neúspěchy. Že jsou normální a nutné. Že to kvůli nim nemáme vzdávat. Učí nás mimo jiné sebepřijetí a realističtějšímu přístupu k životu a k druhým. Takže to nevzdávejte. Prostě začněte znova.

Je dobré dát si jich více, aspoň jedno pak vyjde

Naopak, prvním tipem k úspěšnému splnění předevzetí je dát si jen jedno. Když ho udržíte, to další si nadělte příští rok.

A jiné osvědčené rady? Buďte realisty: hodina v tělocvičně denně by vám asi do života zasáhla výrazně. Zato čtvrthodinka intenzivního cvičení doma, to už je cíl, který udržíte mnohem pravděpodobněji. Vytvořte si zvyk. Než se zautomatizuje, trvá to zhruba dva měsíce. Někdy se doporučuje zaznamenávat si postup a úspěchy do deníku. Dnes se vašimi neocenitelnými pomocníky při budování nového zvyku stanou spíš aplikace a organizéry přímo ve vašem telefonu.

A kterou aplikaci si vybrat? Pokud nevíte nebo se nemůžete rozhodnout, pusťte si video tip od Filipa Bartka:

We use cookies to analyze site performance and deliver personalized content. Learn more about this in our privacy policy.