Šťastné, veselé a dobře organizované

Tak co, jak se těšíte na nadcházející svátky? Rozzáří se vám při takové otázce oči jako malým dětem? Je vám to jedno? Nebo ve vás takový dotaz vyvolá lehký záchvat paniky? Pokud jste žena, nota bene matka malých dětí, je dost pravděpodobné, že c) je správně.

Předvánočním stresem totiž trpí mnohem více ženy než muži. Drtivá většina jich například sama řeší a nakupuje dárky pro celou rodinu. Úklid, výzdoba, pečení, vaření, besídky, povinné večírky, udržování dobré nálady všech okolo. A především nutnost to všechno zorganizovat, rozmyslet a naplánovat. To jsou úkoly, které před Vánoci padnou téměř výhradně na bedra žen, které jsou už tak přetíženy každodenní dvojsměnnou pracovních povinností a vedením domácnosti, včetně výchovy dětí.

Navíc se ukazuje, že skoro třetina žen právě v této době zanedbává věci, které jim jindy pomáhají zvýšený stres zvládat. Za normálních okolností ženy více než muži dbají na zdravou stravu nebo pravidelné cvičení. Před Vánoci jdou ale tyto dobré zvyky stranou. A co je horší: ženy se místo nich uchylují ke kompenzačním zlozvykům jako je pití alkoholu nebo přejídání.

Situaci neuhlehčuje ani fakt, že nejsme příliš ochotní označit Vánoce za stresové období. Vánoční povinnosti? Vánoční úkoly? To nejsou výrazy z našeho slovníku. Tam patří spíš vánoční pohoda nebo radost. Takže se zdánlivě nic hrozného neděje a ten stres si nakonec ženy dělají samy. Faktem ale zůstává, že nadpoloviční většinu jich k horečnaté předvánoční činnosti motivuje strach, aby své blízké nezklamaly.

Nějakou změnu to ovšem chtít bude. Vypadá to totiž, že vánoční stres není jen v našich hlavách. Projevuje se i v lékařských ordinacích. Mimo nespavost, bolesti hlavy, zažívací potíže a bolesti pohybového aparátu nebo vyšší náchylnost k infekcím postihují ženy i akutní psychické problémy, bolesti na hrudi či potíže s dýcháním. Bohužel roste i počet infarktů, který je u žen v průběhu adventu a Vánoc nejvyšší z celého roku.

Způsobů, jak zmírňovat svou reakci na stres, je celá řada. Začněte tím, že si v klidu promyslíte, co je důležité a jak budete postupovat. Jak byste toto období chtěla prožít vy? Co můžete delegovat, a především, které úkoly lze vyškrtnout? Určitě jich může spousta skončit v přihrádce: NEJSPÍŠ NIKDY. A bude vám lépe. Psychicky i fyzicky.


Trocha inspirace k zvládání organizace vánočních příprav:

Demo animation
Demo showcase
Demo showcase

We use cookies to analyze site performance and deliver personalized content. Learn more about this in our privacy policy.