Někdy není dobré hasit jen to, co hoří

Začátek roku je doba, kdy víc myslíme na své zdraví. Nový rok znamená restart a všichni přece chceme žít aspoň trochu lépe. Vedle suchého února nebo předsevzetí stran pravidelného sportu a makrobiotické stravy si mnozí také vzpomenou na preventivní prohlídky. Často to ale tím „vzpomenou” skončí. Ukazuje se, že preventivních programů využívá méně než polovina těch, kteří na ně mají nárok. Jde o nevědomost nebo odmítání lékařské péče? Občas ano, ale… jak je to u vás? Z naší miniankety mezi kamarády vyplynula spíš jiná příčina: zkrátka toho máme i tak nad hlavu.

Preventivních programů je díkybohu hodně, o to těžší ale je všechny kontroly a jejich frekvence sledovat a dodržovat. I těm nejpečlivějším z nás se v každodenním shonu stane, že zapomeneme na to, kdy přesně na prohlídku jít. A tak často dochází k prodlevám v řádů měsíců až let, které ovšem, jak tušíme, mohou mít nepříjemné následky. A co teprve, když jste tím (nebo spíše tou), kdo návštěvy lékařů hlídá celé rodině?

Nejmenovaná účastnice ankety dokonce přiznala, že když kdysi ztratila diář (noční můra pracujících matek), strávila dlouhé hodiny na telefonu jen aby zjistila, na kdy byl který člen rodiny kam objednán. A stejně nevychytala všechno.

Co s tím?

Zjednodušme si to. Za prvé, nesnažme se sami vyhodnotit, která kontrola ano a která se nám zdá zbytečná. Když už nám je pojišťovna nabízí, buďme si jistí, že to význam má. Jiné hlavy tam spočítaly statistiku výsledků a ekonomickou návratnost plošných testů v porovnání s mnohem dražší a pro pacienty náročnější léčbou.

A za druhé, pamatujme, že chaos je časově náročný a zvedá hladinu kortizolu. Využijme tedy některé z organizačních pomůcek, ať už je to papírový diář, nebo ještě lépe jeho elektronický ekvivalent. Ideálně takový, který je flexibilní, mnohoúrovňový, funguje na všech vašich zařízeních a propojí vás s kýmkoliv potřebujete. Pak už si stačí jen nastavit upozornění a i ty neakutní preventivní kontroly se stanou automatickou součástí vašeho programu.

Demo showcase
Demo showcase
Demo showcase

We use cookies to analyze site performance and deliver personalized content. Learn more about this in our privacy policy.