Pět důvodů, proč se vlastně netěšíte na dovolenou

V práci plná hlava starostí, výčitky, že netrávím dost času s rodinou, žádný volný čas na čtení a sport. To všechno vyřeší krásná dovolená zalitá sluncem, pobyt mimo všední realitu. Tak to vidíme v zimě a ještě i na jaře. Tak proč se s blížícím se termínem odjezdu tato představa ráje postupně mění? Proč vlastně v souvislosti s dovolenou zažíváme stres?

Výběr destinace. Výzkumy ukazují, že většina lidí zažívá největší úzkost, ještě než dovolená vůbec začne. Samotný výběr destinace není nic lehkého a svou roli mohou sehrát finanční limity. Řešením je stanovit si rozpočet a cíl cesty vybrat s ohledem na něj. Je přeci tolik skvělých míst, která lze poznávat. Ty nejnavštěvovanější destinace navíc už často nenabízejí autentický prožitek, nebo vás tam místní stejně moc rádi nevidí.

Plánování. Oříšek i pro zkušené cestovatele. Kde bydlet? Jak se tam dostat? Kde zaparkovat u letiště? Jak se sbalit do letadla? Jaké památky chci a stihnu vidět? Kam je třeba koupit vstupenku s předstihem? Tahle fáze je skutečně náročná a zároveň se vyplatí jí věnovat nějaký ten čas a pozornost, protože s ní může stát a padat úspěch dovolené. Naštěstí máme internet, recenze a taky aplikace, které nám pomohou mít všechny informace na jednom místě.

Balení. Pokud balíte jen sebe, nejde o příliš náročný úkol. Navíc, zapomenutý kartáček si asi snadno dokupíte kdekoliv na světě. Pokud se ale staráte o komfort celé rodiny, je dobré začít s balením pár dní před odjezdem a do seznamu zaznamenávat, co je ještě potřeba nachystat, vyprat, případně dokoupit.

Cesta. Jak ji zvládneme? Potřebuje někdo z cestující společnosti léky proti nevolnosti? Balit s sebou jídlo? Hračky? Jakou časovou rezervu zvolit? Jak se dopravíme na ubytování? Přitom stačí málo. Zamyslet se, stáhnout si mapy, dopravní spojení a přidat pár položek na seznam věcí ke sbalení.

Pobyt v neznámém prostředí stresuje některé typy lidí víc než jiné. Nebuďte na sebe přísní, nechte si na aklimatizaci pár dní a udržujte si otevřenou mysl. A jazyková bariéra? Tam, kde si nevystačíte se základy angličtiny, pomohou praktické online překladače.

S komplexní a adaptabilní aplikací, jako je například Flagis, lze výraznou část starostí spojených s dovolenou zredukovat. Pozitiva cestování potom převáží a dovolená nám poslouží přesně tak, jak má. To znamená, že nám přinese odpočinek, pauzu od pracovních povinností, zlepšení tělesné kondice a pocit, že máme život pod kontrolou.

Demo showcase
Demo showcase

We use cookies to analyze site performance and deliver personalized content. Learn more about this in our privacy policy.