Proč jsou ženy pořád uštvané?

Co znamená výraz „druhá směna“ dnes asi všichni víme. Poté, co se pracující matka vrátí ze zaměstnání, případně zakončí pracovní den na home office, čeká ji práce v domácnosti a s dětmi. Už poměrně dlouho se mluví a píše o tom, že se tato práce má dělit mezi oba rodiče. Matky nemají tajné zaklínadlo na prodloužení dne ani lektvar proti únavě. Domácí směna taky není nijak specificky „ženská”, obě pohlaví ji mohou zvládnout stejně dobře.

Situace se také v tomto ohledu postupně lepší. Dnes už naštěstí není žádnou výjimkou potkat na hřišti či nákupech otce s dětmi, muži se také ve větší míře stavějí čelem k domácím pracem. Statisticky sice stále ještě nejsme na ideálním rozdělení fifty-fifty, ale málokterý muž už se zaštítí formulkou „já se starám o auto“ a ženy se naučily říkat si o pomoc. Přesto bývají matky pořád více uhoněné, naštvané nebo zoufalé, než bychom tím pádem chtěli a čekali. Podle dva roky starého amerického výzkumu právě ony kolabují z vyčerpání či vyhoření o třetinu častěji než otcové. A patrně už známe důvod. Jde o tzv. mentální zátěž.

Jednoduše řečeno: to, že si žena řekne o pomoc například s nákupem, totiž znamená, že musela naplánovat, co se bude vařit, sepsat nákupní seznam, myslet na to, kdy je třeba nákup udělat a komunikovat tuto potřebu s partnerem (což může být mimo jiné i výkon hodný psychologa a diplomata v jednom). Následuje kontrola, zda bylo vše nakoupeno, jak mělo, případně nastane nepříjemné překvapení v průběhu vaření a následné řešení krizové situace. Není náhoda, že často slyšíme: „Nejjednodušší je, když to udělám sama.“ A když jde o návštěvy lékařů s dětmi, případně komunikaci se školou, sdílení mentální zátěže by často znamenalo doslova celé školení. Není pak žádné překvapení, že v čekárnách a na rodičovských schůzkách bývá otec pořád vzácným jevem.

Jak z toho ven? Úplně jednoduše to nepůjde. Je zkrátka třeba sdílet i mentální zátěž, tedy mluvit spolu. Je také důležité hlídat si čas pro sebe. Pokud jde partner dvakrát do týdne sportovat či na pivo, měla by mít podobný prostor i žena. Velkým pomocníkem mohou být i moderní technologie. Třeba aplikace Flagis vám pomůže nejen s plánováním a rozřazením úkolů, ale i s jejich sdílením, a to velmi přehledným a jednoduchým způsobem. Může tak pomoci odbourat nedorozumění, která při komunikaci zákonitě vznikají.

Demo showcase
Demo showcase
Demo showcase

We use cookies to analyze site performance and deliver personalized content. Learn more about this in our privacy policy.